Green Geometric Shapes

HELMY IZZUDIN

SHARING | BUSINESS | PROPERTY

Apakah? "Spending Justification Machine.."

Spending Justification Machine


Hari tu nengok satu program kat Netflix, "Get Smart With Money" dia ada mention, kat otak kita ni ada satu mesin, dinamakan Spending Justification Machine.


Kerja mesin ni ialah untuk justify & kuatkan sebab (alasan) untuk spent duit membeli barang-barang.


Kalau tak dikawal Machine ni akan bergerak laju, dan kita pun akan jadi kuat berbelanja...


So macamana nak slowkan machine ni?


Throw dirt dalam machine ni, dengan...


...tanyakan kepada diri sendiri soalan² yang meragukan pembelian, seperti "berapa kerap barang dibeli ni akan digunakan?", " Adakah barang nak beli ni betul² perlu", "kalau tak beli pun sebenarnya ok tak?" "Cuba tangguhkan dulu beli.."


dan sebagainya..


macam kes aku, sama je macam orang-orang lain, mestilah ada keinginan nak beli barang-barang tertentu, dan kadang-kadang bukan barang murah pun, contohnya GoPro Action cam, Kamera DSLR, Drone, telefon mahal, kasut, baju-baju dan sebagainya. Biasanya aku cuba tangguhkan dulu pembelian. Ada masanya dah sampai ke kedai pun, tapi tak jadi beli, sebab ditangguhkan.



So macam menarik kan? So aku sharekan la kat sini.. manalah tau kot bermanfaat..


*Owh ya.. gambar sekadar hiasan, tapi kalau berminat rumah belakang aku tu di Denai Alam, jenis Freehold, 22 x 80, boleh jadi milik anda dengan harga Rm 800k-nego. (Sempat..😁)

5 views0 comments